De BehandelingAnamnese en eerste shiatsu behandeling

Bij de eerste kennismaking hoort een anamnese (intake) gesprek, waarin uw medische geschiedenis uitgebreid aan de orde komt. Een eerste behandeling neemt in de regel dan ook meer tijd in beslag dan een vervolgbehandeling, die ongeveer anderhalf uur duurt. De therapeut zorgt ervoor dat de drukpunten nauwkeurig worden gelokaliseerd en houdt rekening met de staat waarin de cliŽnt zich bevindt. Hij past eventueel de behandeling daarop aan. Voor de cliŽnt is het erg prettig als hij zich weet te ontspannen en vooraf goed naar het toilet is geweest en minstens een half uur voor de behandeling niet heeft gegeten.

De eerste behandeling is over het algemeen een kennismaking met het lichaam en de eventuele disbalans daarin. Het lichaam zal na behandeling zelf aan de slag gaan om de zich aangediende problemen op te lossen. De therapeut heeft vaak na de eerste keer al een goed beeld over de duur van de behandeling. Het is belangrijk een sessie af te ronden met een rustmoment. Goed water drinken na de behandeling zorgt ervoor dat de losgekomen afvalstoffen snel het lichaam verlaten.

In de praktijk treft de cliŽnt een zogenaamde futon (matras) op de grond (volgens Japanse traditie), een behandeltafel en een massagestoel. Het is afhankelijk van de klacht voor welke methode gekozen wordt. Ook behandeling op locatie behoort tot de mogelijkheden.


Kledingkeuze voor tijdens de behandeling:
Voor de cliŽnt is het prettig om dunne "sportkleding" te dragen.